Skip to main content
XS SM MD LG XL

Ook dit jaar merken we het: het toenemende aantal weersextremen. Er lag in januari aanzienlijk minder zee-ijs dan normaal gesproken in die maand, maar ook hier in Europa zien we een verandering in weersomstandigheden. In februari was waren temperaturen van 20 graden Celsius gemeten in onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië.

Het goede nieuws is: de meeste mensen zijn zich bewust dat deze extremen het gevolg zijn van klimaatverandering. Het slechte nieuws is: we moeten er nu toch écht iets aan doen. En daar zijn we allemaal voor verantwoordelijk. Als individu betekent dat dat we bewuste keuzes moeten maken in onze levensstijl. Daarin willen we het effect van dieetkeuzes nog wel eens erg onderschatten.

De waarheid over vlees

Meer en meer wordt men zich bewust dat de rol van vlees vrij groot is in ons huidig klimaatprobleem. Zo’n 15 tot 20 van alle broeikasgassen die we uitstoten is direct te herleiden naar de productie van vlees. Vooral runderen produceren met hun scheten en boeren een hoop methaan.

Maar ook indirect is veeteelt een van de grootste verbruikers van zoetwatervoorraden. De dieren hebben het water direct nodig, maar ook in de productie van veevoer gaat veel water verloren. Wist je dat de helft tot driekwart van al onze landbouwgrond wordt gebruikt voor veevoer? Dit is helaas ook de oorzaak van ontbossen en daarmee het uitsterven van diersoorten.

Moeten we daarmee direct vlees geheel verbannen uit ons dieet? Nee, dat hoeft niet. Maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat we deze aarde een grote lol doen als we flink minderen op vlees en veeteelt.

De effecten van een duurzaam dieet

Met een vegetarisch dieet met een beperkte hoeveelheid kaas, melk en eieren, kunnen we de wereldwijde broeikasgasuitstoot van voedsel tot 2050 met 45% verminderen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat iedereen dit dan doet en hoe realistisch is dat nou? Het is een gedachte waar veel mensen mee rondlopen. Mocht jij dat ook doen, bedenk je dan dit: een duurzaam dieet is als stemmen. Eén stem is niet groot op een wereldbevolking van 7,6 miljard, maar je bent ook niet alleen. Steeds vaker maken mensen de keuze voor een duurzaam dieet. En het aantal mensen dat kiest voor duurzamere voeding blijft groeien naar mate er steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van duurzaam (vegetarisch) voedsel.

Vind je het vergaan van de aarde toch niet overtuigend genoeg als reden? Kies dan een duurzaam dieet omdat het simpelweg ook gewoon beter voor je lichaam is. Immers vergroot een vleesrijk (in het bijzonder rood en bewerkt vlees) dieet de kans op beroertes, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

In het kort

De conclusie is dus: een duurzamer dieet is zeker wel effectief en je bent zeker niet de enige als je een keuze maakt voor minder vlees. Daar help je niet alleen deze aarde mee, maar ook je gezondheid! Doe je mee?

 

De informatie uit dit nieuwsbericht komt uit een artikel van de Correspondent. Lees hier de volledige tekst.