Skip to main content
XS SM MD LG XL

Een trend die in Amerika is begonnen en langzaam naar Nederland overwaait: geitenyoga. De Groote Stroe, die al jarenlang op een biologische manier geiten houdt, vond het idee meteen geweldig. Samen met yogadocent Irene Bakker zijn ze gestart met het geven van geitenyoga op de boerderij De Groote Stroe. Onze redacteur Florian nam een kijkje en deed vrolijk mee.

 

Direct aandacht

Zodra ik aankom zie ik de geiten al staan. Al snel krijgen ze mij ook in de gaten en komen ze gedag zeggen door vriendelijk aan me te ruiken. Daarna word ik begroet door de eigenaren van de Groote Stroe, Magda en Harry. Na een korte introductie gaan we naar binnen om daar de rest van de boerderij te bekijken. Meteen valt me op hoe vrolijk en gezellig de geiten daar rondlopen. Maar dat is ook niet voor niets als je ziet met hoeveel liefde er met de geiten wordt om gegaan. Het zijn wel 90 geiten, maar Harry kent ze allemaal bij naam en kan precies vertellen wat voor persoonlijkheid ze hebben.

De yoga

Zodra iedereen is omgekleed, lopen we de stal in met onze matjes. Deze leggen we tussen de geiten neer en zo beginnen we met een mindfullness oefening door te luisteren en de omgeving te ervaren. Hiermee kom je echt in aanraking met de geiten en hun natuur. Irene laat blijken hoe belangrijk het is om soms even stil te staan bij waar je bent.

Vervolgens begint de yoga. De oefeningen die gedaan worden zijn voor iedereen gemakkelijk te doen. Het valt mij op dat minstens 10 geiten mij aandachtig bestuderen. Zij zijn dus niet alleen interessant voor mij, maar ik ook voor hen. Na een poosje gaan we naar buiten en worden de geiten losgelaten. Bijna meteen komt er een aantal geiten op mij af om mij en de andere deelnemers eens goed te onderzoeken. Ze komen naast ons liggen, tegen ons aan lopen en lopen zelfs tussen onze benen door als we proberen om onze tenen aan te raken. Als ze echt in de weg staan geef je ze een klein duwtje in de goede richting en dan lopen ze vanzelf weg. Zodra er eventjes geen geiten meer om mij heen staan, kijk ik om mij heen en zie ik in wat voor een prachtige omgeving ik sta.

Knuffelgeiten en kaas

Zodra de yoga is afgelopen vraagt Irene of wij nog met de geiten wilde knuffelen. Dit laten we ons geen tweede keer vragen. In de kooi gestapt, lopen alle geiten meteen naar ons toe om geknuffeld te worden. Dit zijn er soms zo veel dat ik bijna omval en een geit boven op mij gaat staan. Gelukkig zijn ze niet zo groot. Ik merk ook hoe fijn de geiten het vinden om aandacht te krijgen. Iedereen is hier dus aan het genieten. Ik vroeg Harry hoe dit komt. Hij legt uit dat ze een lijst hebben met alle namen van de lammetjes als ze net geboren zijn. Elke dag wordt er vervolgens met elk lammetje geknuffeld. Op deze manier worden ze met liefde opgevoed en zullen ze zelf altijd met liefde reageren op mensen.

Zodra alles opgeruimd en schoongemaakt is, nodigt Magda ons uit om wat heerlijke verse kaas te proeven met een lekker kopje thee of koffie. De liefde die de geiten hier krijgen proef je meteen terug in de kaas. Ook krijg je hier de kans om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van de boerderij. Mocht je de kaas ook zo lekker vinden, krijg je meteen de kans om een stuk te kopen vers uit de koeling. Ik ben een prachtige ervaring rijker en met een lekker stuk feta ging ik naar huis.

Kijk hier voor meer informatie over de Groote Stroe!