Skip to main content
XS SM MD LG XL

Pakweg tweehonderd gezinnen die zowel boer, burger als consument zijn op hun eigen professionele boerenbedrijf. Dat is in een notendop het concept Herenboeren Apeldoorn.

Deelnemers maken deel uit van een coöperatie en nemen een ‘echte’ boer in loondienst om op duurzame wijze kwalitatief hoogwaardig voedsel te kunnen produceren. Eind januari moet dit maatschappelijke initiatief van start gaan op de Wenum Hoeve in Apeldoorn Noord. Geïnteresseerden kunnen daar op 16 november een inloopbijeenkomst bijwonen.

Hans Nijdeken is deelnemer van het eerste uur en een van de kartrekkers van Herenboeren Apeldoorn. “Nee, ik heb totaal geen achtergrond in de agrarische sector. Ik ben econoom en houd me vooral bezig met reorganisaties. Ik was echter gelijk enthousiast over dit concept, omdat het om eerlijk voedsel gaat. Er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas en van overschotten en verspilling is geen sprake. Als er bijvoorbeeld een krop sla overblijft, kunnen onze varkens die opeten.”

Intentie

Het concept Herenboerderij is in 2016 ontstaan in het Brabantse Boxtel. “Daar draaien ze nu met succes, net als in Loenen”, weet Nijdeken. “We kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring die ze daar hebben opgedaan en hoeven het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Daarnaast is er inmiddels de landelijke beweging Herenboer Nederland, die lokale Herenboeren ondersteunt. In heel Nederland zijn er nu zo’n twaalf in ontwikkeling.” Herenboeren Apeldoorn heeft inmiddels twee inloopbijeenkomsten achter de rug en Nijdeken zegt tevreden te zijn over de belangstelling. “Honderdtwintig bezoekers hebben de intentie uitgesproken deel te willen nemen. Eind januari zullen we zien wie zich daadwerkelijk aan het project gaan committeren. We hebben minimaal honderdvijftig deelnemers nodig om te kunnen starten en tweehonderd voor een normale bedrijfsvoering.”

Lees meer!