Skip to main content
XS SM MD LG XL

Het woord stikstof bepaalt het nieuws vandaag. Wat is het probleem en de oplossing?

 

In Europa heeft Nederland een van de hoogste concentraties stikstof in de lucht. De hoofdoorzaken zijn 1) landbouw met 46% met name de veeteelt 2) uitstoot van verkeer met 6,1%

bron headerfoto: © ANP & Radio2.be

De effecten

Natuurgebieden onder druk

Uit onderzoek van het Wageningen Environmental Research blijkt dat ruim 160 beschermde Nederlandse natuurgebieden gebukt gaan onder neerdalend stikstof. In meer dan 70 procent van de kwetsbare natuur is er een stikstofoverschot; gemiddeld krijgen de gebieden eenderde meer te verstouwen dan wenselijk. Gevolg is dat biodiversiteit in onze natuur verdwijnt. Planten soorten, diersoorten verdwijnen.

Vogels in de problemen

Daarnaast krijgen vogels problemen met botten en eischalen omdat grond zuurder wordt (kalkgebrek). Ook onze gezondheid staat onder druk.

Meer kans op astma door stikstofdioxide

Longarts Hans in ’t Veld ziet de gevolgen van luchtvervuiling dagelijks op zijn spreekuur. ,,Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen. Uit onderzoek in 194 landen blijkt dat 4 miljoen konderen last van astma hebben door luchtverontreiniging. In Nederland meer dan 8000 kinderen.

Oplossingen

Het verlagen van de max snelheid is een eenvoudige eerste oplossing. Maar de huidige stikstofproblemen zijn vooral het gevolg een eenzijdig landbouwbeleid dat vooral gericht was op economische groei op korte termijn. Er moet meer ingezet worden op een duurzamere vorm van landbouw zoals kringlooplandbouw. circulaire landbouw.

Lees verder op: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/stikstof-moet-ruim-gehalveerd-saneren-van-boeren-rond-kwetsbare-natuur-niet-genoeg~bc8f3c84/ en https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/26/het-huidige-nederlandse-landbouwmodel-is-failliet-a3974766