Skip to main content
XS SM MD LG XL

“We willen eerlijk werken, zowel met de mensen als met het milieu”

Om 9.00 uur ’s ochtends is het een drukte van belang in de kantine van StadsAkkers. Vrijwilligers drinken koffie en de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. Als de groep is vertrokken naar het land, praat ik met bestuursleden Marijke van der Wekke en Klaas Dekker en tuinder David Koning.

StadsAkkers is opgericht in 2013 en inmiddels telt het complex 2,5 ha met groenten, aardappels, kruiden, fruit en bloemen. Allemaal biologisch gecertificeerd. Mensen met diverse achtergronden vinden er een werkplek.

 

Mensen bloeien op

“Inmiddels werken bij ons een kleine 100 vrijwilligers met heel verschillende achtergronden”, vertelt Marijke van der Wekke, secretaris van StadsAkkers. “Het varieert van mensen uit het speciaal onderwijs, mensen met psychische of fysieke problemen, statushouders tot mensen die het gewoon leuk vinden om regelmatig vrijwillig in de tuin te werken. De diversiteit is heel rijk, van jong tot oud en iedereen werkt met elkaar. De achtergrond van iemand is eigenlijk nooit onderwerp van gesprek.” “Je ziet mensen hier opbloeien”, vult tuinder David aan. “Soms zijn ze eerst nog schuchter en verlegen en na verloop van tijd praten ze met klanten en geven ze zelfs rondleidingen. Dat is heel mooi om te zien.”

Twee betaalde krachten

StadsAkkers telt twee betaalde krachten, de zorgmanager en de tuinder. Daarnaast werkt iedereen vrijwillig, ook het bestuur. Klaas Dekker, voorzitter: “Onze bestuursleden zijn heel betrokken en uitvoerend. Een aantal van hen is bijna dagelijks bezig met de coördinatie. Dat gaat goed, maar is niet heel wenselijk. Wij werken nu aan een groep vrijwilligers die een aantal van de coördinerende taken op zich kan nemen.”

Goed voedsel

Het biologisch tuinieren is volgens David een logische keuze. “We willen eerlijk werken, zowel met de mensen als met het milieu. Dan kies je vanzelf voor gecertificeerd biologisch. Zowel het zaaigoed, de mest als het plantgoed is allemaal biologisch. We willen mensen van goed voedsel voorzien en mensen duurzaam een plek geven.”

Specialiteiten voor restaurants

Bij de kraam op het complex kunnen de klanten het hele jaar door verse groente kopen. Voor de klanten die de bestelling via de webwinkel doorgeven, worden de boodschappen alvast klaargezet. Bezorgen doet StadsAkkers (nog) niet. Daarnaast wordt geleverd aan restaurants en de voedselbank. David: “Restaurants geven soms speciale wensen door, zoals bijvoorbeeld hele kleine courgettes en eetbare bloemen. Als het kan, denken we daar graag in mee. Zo hebben we nu onder andere dahlia’s en rozen die je kunt eten.”

Financiën

Inkomsten krijgt StadsAkkers uit diverse stromen. Marijke: “Voor de vrijwilligers met zorgbegeleiding ontvangen we een vergoeding uit de algemene middelen van de WMO. Daarnaast zijn er sponsoren, donaties en inkomsten uit de verkoop. Op incidentele basis is er projectsubsidie beschikbaar. Zo hebben we bijvoorbeeld een opleiding ontwikkeld ‘Scholing naar Arbeid’, waar inmiddels zeven mensen aan hebben meegedaan. Met een projectsubsidie kunnen we iemand voor 12 uur per week betalen die de scholing verder professionaliseert en die op zoek gaat naar werkervaringsplaatsen in de regio.”

Lekker koken en een voedselbos

Op het terrein verrijst op dit moment een grote houten blokhut. “De blokhut wordt een plek om samen koffie te drinken, groepen te ontvangen en professioneel te koken. We kunnen er jams, chutneys en verschillende soorten azijn maken, die we dan weer in de winkel verkopen”, vertelt Marijke. En er zijn meer plannen. De kraam buiten wordt een winkel binnen, zodat klanten altijd droog staan. Daarnaast is er nog het aanbod van de gemeente om het naastgelegen weiland te pachten waar David het liefst een voedselbos wil maken. Klaas tot slot: “Het zou mooi zijn als we in de toekomst nog meer activiteiten kunnen ontwikkelen en minder afhankelijk worden van externe financiering. We willen verder professionaliseren maar de ontspannen sfeer die er is, moet behouden blijven.”

Ga naar Stadsakkers op de Aanbiederspagina.