Skip to main content
XS SM MD LG XL

Een van de meest milieuvriendelijke manieren van landbouw breidt zich uit: het voedselbos. Een voedselbos is een vorm van landbouw waarbij bomen, planten en struiken eetbare producten leveren. Het bos functioneert biologisch en op eigen kracht, dus er hoeft geen mest of water toegevoegd te worden. Binnen de verschillende Natuur- en Milieufederaties wordt er al veel aandacht aan besteedt en er komen steeds meer voedselbossen bij in Nederland. Ook jij kunt zelf aan de slag om je eigen voedselbos te ontwerpen en aan te leggen.

Een groep van ruim 30 voedselbos-enthousiastelingen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe heeft in enkele werksessies de belangrijkste kruiden, struiken en bomen van een voedselbos beschreven. Vervolgens hebben illustrator Saskia van der Post en grafisch ontwerper Jochem Koopman uit Groningen er een ambachtelijk pareltje van gemaakt: 58 hand-getekende kaarten in een stevige houten doos.

De verschillende afmetingen van de kaarten symboliseren de verschillende lagen van een voedselbos. Per plant zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen. De Toolkit geeft een prachtige indruk van de gelaagdheid van een volwassen voedselbos en van de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van voedselbosplanten, die voor een groot deel eetbaar zijn. 

Je kunt de Toolkit gratis bij de Natuur en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Drenthe lenen.

Lees meer