Skip to main content
XS SM MD LG XL

Stichting Duurzame Vecht organiseerde een duurzame kookworkshop voor jongeren. Met dit initiatief willen ze jongeren op een leuke manier bewuster maken over voedsel en duurzaamheid.

Duurzame Vecht

Duurzame Vecht is een stichting die duurzaamheid promoot in de gemeente Stichtse Vecht. De stichting houdt zich bezig met voorlichting over duurzaamheid. Dat kunnen voorlichtingsavonden zijn in wijken, bijvoorbeeld over hoe je je huis kunt verduurzamen. Toen Joost Vosmer bij deze stichting betrokken raakte, viel het hem direct op dat er vrijwel geen jongeren betrokken waren. Dat was voor hem aanleiding om jeugdambassadeur te worden en te bedenken hoe Duurzame Vecht het onderwerp duurzaamheid onder de aandacht kon brengen bij jongeren. Aan het begin van dit jaar bezocht Joost de HoReCaVa (de horecabeurs van Nederland) waar veel kleine start-ups en bedrijven waren die zich bezighouden met duurzaamheid, circulaire processen en bewustwording over voedsel. Hij kwam daar zelfs in gesprek met Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dit gesprek kwam hij op het idee om dit als eerste thema te pakken: duurzame voeding. In gesprek met enkele middelbare schoolleerlingen werd het idee van een duurzame kookworkshop geboren.

Foto: De ontmoeting met de minister (door Benjamin Kotek)

Partners

Joost ging vervolgens op zoek naar partners bij de bedrijven die hij op de HoReCaVa had gesproken. Zo hadden ze binnen no time enkele grote partners aan boord zoals TooGoodToGo, de app waarmee mensen tegen een klein prijsje voedsel kunnen kopen dat anders weggegooid zou worden. Alle partners hebben voedsel en materiaal aangeleverd voor de workshop. De locatie werd gevonden bij Maarssen aan de Kook waar duurzaamheid al langer op de kaart staat.  Voor eigenaar Rik van der Schaft is duurzaamheid eigenlijk heel normaal bij alle keuzes die hij maakt. “Tuurlijk doe ik mee,” was zijn reactie meteen bij het horen van het plan. “Kom maar langs!”    

De dag van de workshop

De kookworkshop was een groot succes. Samen met 25 enthousiaste jongeren werd het een geweldig leerzame middag. Chef-kok Rik deelde zijn kennis, tips en trucs en liet de jongeren proeven en ruiken. Zo liet hij de jongeren bij elkaar komen en vroeg, nadat de jongeren mochten ruiken en proeven, of de broccoli die eigenlijk al over datum was nog te eten was. Op deze manier leerden de jongeren meer over de Tenminste Houdbaar Tot datum en kunnen zij dit ook weer aan anderen leren. Zo zetten zij een eerste stapje naar een duurzame wereld.

Foto: Gezellige drukte in de keuken (door Sanne van den Broek)

Doel

Het doel van de workshop was om jongeren op een laagdrempelige manier te betrekken bij duurzaamheid. Er wordt vaak over gesproken, maar soms ook in een negatievere context dan gewenst. Verduurzamen betekent verandering, wat het lastig maakt voor mensen. Joost gelooft dat je alleen verandering kan krijgen als je het positief brengt. Samen koken met verspilde groenten en het daarna gezellig opeten; dat is een leuke middag waarop het onderwerp op een positieve manier gebracht wordt. “Jongeren kijken vooruit. Die zien de toekomst en willen ook dat we zuiniger met de wereld omgaan. Die basis is er dus. Wij willen jongeren laten zien dat zij daarin niet alleen staan. Met elkaar kunnen we veranderen. We willen laten zien wat je zelf thuis kunt doen als je een steentje wilt bijdragen,” aldus Vosmer.  

Wil je zelf meedoen aan deze leuke én leerzame kookworkshop? Goed nieuws! Op 11 juni wordt – als de omstandigheden dit weer toelaten – de volgende editie georganiseerd. Deze keer gaan ze proberen om 100% plastic vrij te koken. Hou de website van Duurzame Vecht in de gaten en sluit je aan op Instagram op @DuurzameVecht!

Blijf ook de website van de GoodFoodClub in de gaten houden! We plaatsen het evenement binnenkort in de agenda.