Skip to main content
XS SM MD LG XL

Jongeren die koken in hun keuken thuis met onverpakte, verse lokale producten die geleverd werden aan de deur, geholpen en aangemoedigd in een livestream door chef-kok Rik van der Schaft in samenwerking met de Good Food Club. Het waren de ingrediënten van een unieke workshop. Het leverde stralende gezichten en enthousiaste reacties op. En bovenal: lekker eten. De filmpjes, foto’s en berichtjes spreken van een doorslaand succes.

Vanwege de coronamaatregelen kon de workshop niet in de kookstudio van Maarssen aan de Kook worden gehouden. ‘Nog best een hele organisatie om veertig boxen samen te stellen en thuis af te leveren en de hele workshop online te streamen via YouTube en Zoom’, vertelt Joost Vosmer van Stichting Duurzame Vecht. ‘Onze eigen TV-kok deed live voor hoe je de recepten het best kunt bereiden.’ Alles gefilmd door twee professionals van de Verbeelders. Zij legden vast dat koken een kwestie van goede voorbereiding is, en snel kunnen denken en handelen. En als het te snel ging, konden de jongeren toch verder aan de hand van het meegeleverde recept. Zo kon iedereen na de uitleg in beeld van de chef-kok, in eigen tempo de soep, de salade en het toetje afmaken.

Het is iedereen gelukt de aspergesoep, de lauwwarme salade met ei, asperges en geitenkaas en de aardbei-rabarber crumble te maken. De jonge koks kregen daarbij tekst en uitleg over het voordeel van niet verpakken in plastic, hoe producten te bewaren en zo duurzaam mogelijk bereiden. Het is deze mix van lekker bezig zijn en informatie delen waardoor kennis bij jongeren blijft hangen. Duurzaam, zo je wilt. En daar wordt iedereen blij van!

Met hulp van lokale partners
Het samenstellen van de box met verse en lokale producten zou niet mogelijk zijn geweest zonder de partners van Duurzame Vecht. Maar dit ging verder dan alleen meewerken, ze waren ook unaniem lovend over het initiatief. Remko’s brood & taartjes, de Bouwerij en Schulp Fruitkenners uit Breukelen, Boer Erik uit Loenen aan de Vecht en de Koopman uit Maarssen hebben het initiatief een echt lokaal karakter gegeven. En daarmee gaf de workshop ook nog eens inhoud aan de actie ‘Support your locals’.

 

Prijs!
De bijvangst van deze unieke kookworkshop voor jongeren is een heleboel online vlogs en ander beeld. Daaruit wordt het meest opvallende filmpje gekozen. De prijs is een T-shirt met fles sprankelende limonadesiroop van de Roze Bunker. Ook alweer zo’n duurzaam initiatief. Als deze actie je aanspreekt: houd de website www.duurzamevecht.nl in de gaten. Er komt zeker meer!