Skip to main content
XS SM MD LG XL

Boeren in harmonie met de natuur. Dat is het credo van de ecologische boerderij van Jan van Overesch in Raalte. Overesch stapte in 1994 bewust over op biologische boeren. Hij zag dat de vruchtbaarheid van de grond achteruit gaan en wilde niet meer afhankelijk zijn van het gebruik van gif en bestrijdingsmiddelen. Overesch is een van de 330 duurzame boeren met boerderijwinkel op de GoodFoodClub.nu van de Natuur en Milieufederaties.

Boodschap aan de politiek

En hij heeft een belangrijke boodschap aan de politiek. Afgelopen jaren hoor je genoeg geluiden dat de huidige landbouw anders moet. De stikstofuitstoot is te hoog, er wordt teveel gif en bestrijdingsmiddelen gebruikt en de biodiversiteit holt achteruit. Daarom is het echt tijd voor actie. Laat de vervuiler betalen. Met een heffing op vlees en groenten uit de intensieve houderij en met een laag btw tarief of o% btw op duurzame, biologische producten kan de politiek de omwenteling echt stimuleren. Het is oneerlijk dat een biologisch dynamische boer met een lage stikstofgift uit dierlijke mest (van max 112kg per hectare) evenveel waterschapslasten betaalt als een intensieve boer die 250 tot 350 kg stikstof gebruikt. De huidige regelgeving staat duurzame boeren gewoonweg in de weg. Overesch nodigt politici uit om eens te komen kijken bij de duurzame boeren en te zien waar ze tegenaan lopen. Hij hoopt dat er in 2021 echt eens iets concreets gedaan wordt, zoals een btw verlaging op biologische producten en een verlaging van de lasten zoals de waterschapslasten voor boeren die meer aandacht hebben voor de natuur, het milieu en de biodiversiteit.

Consumenten

Ook de consument kan een snellere omwenteling naar duurzame en milieuvriendelijke landbouw bewerkstelligen. Door bewuster te kiezen voor Nederlandse duurzame producten en door de (biologische) landwinkels vaker te bezoeken. Dat vindt Overesch ook zo mooi aan de GoodFoodClub. Hij vindt de club lekker actief. Het zet de duurzame boeren goed in de picture en stimuleert de verkoop. Hij hoopt dat de Natuur en Milieufederaties hier nog lang mee door willen gaan.

Jonge boeren

Tot slot heeft Jan van Overesch nog een boodschap aan de jonge boeren. Veel jonge boeren hebben er helaas geen idee van hoe boeren vroeger op de boerderij, rond 1975, konden genieten van de soortenrijkdom aan vogels, insecten, bijen, vlinders, bloemen en andere dieren. Dat was het oude ‘normaal’. Ze zijn opgegroeid op intensieve boerderijen met een soort grasland zonder variatie. Hopelijk zijn er onder die jonge boeren pioniers genoeg die het lef hebben om het anders te doen en dan te mogen ervaren hoe bijzonder het is om in harmonie met de natuur te boeren. Dat zal weer het nieuwe normaal moeten worden, anders is er geen toekomst meer voor hun kinderen en kleinkinderen.

Boerderij van Overesch is te vinden aan de Hondemotsweg in Raalte. De mooie boerderijwinkel is van dinsdag tot en met zaterdag open. Voor meer informatie kijk op de pagina van Boerderij Overesch.

Dit artikel maakt deel uit van een serie korte interviews met duurzame aanbieders over hun boodschap aan de politiek. Deze artikelen vormen een ondersteuning van het 8 puntenplan en het eerder gepubliceerde persbericht.