Skip to main content
XS SM MD LG XL

Laten zien dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor jou, de maatschappij en de natuur. Dat is de missie van de Fungi Factory in Utrecht. Door oesterzwammen op koffiedik te kweken laten ze zien hoe je circulair kunt ondernemen. Hiermee hopen ze mensen te inspireren om ook een circulaire onderneming te beginnen. De Fungi Factory kweekt oesterzwammen die ze leveren aan horeca in en om Utrecht. Ook maken ze bitterballen en kroketten van de oesterzwammen. Daarnaast hebben ze een growkit ontwikkeld zodat ook mensen thuis oesterzwammen op koffiedik kunnen kweken. De Fungi Factory is een van de 330 duurzame initiatieven op de GoodFoodClub.nu van de Natuur en Milieufederaties.

Boodschap aan de politiek

Ilse van de Fungi Factory heeft een belangrijke boodschap aan de politiek. De Fungi Factory neemt verantwoordelijkheid voor de reststroom, waarbij afval wordt benut als grondstof. “Wij nemen een reststroom van de Horeca en gebruiken dat als grondstof, maar we kijken ook naar onze eigen reststroom. Dat is namelijk substraat, dit is het product dat overblijft na het oogsten van de paddenstoelen. Binnenkort gaan we een onderzoek starten samen met de universiteit van Utrecht om te kijken welke groente er het beste groeit op dit substraat. Zodat deze substraat ook weer kan worden ingezet voor bijvoorbeeld stadslandbouw.” Hierin liggen nog heel veel mogelijkheden. Er kan zoveel meer worden gewonnen op het gebied van benutten van reststromen en hier gezond en lokaal voedsel op kweken. Hierin speelt kringlooplandbouw een belangrijke rol. Kringlooplandbouw heeft heel veel potentie om gezond stedelijk leven mogelijk te maken. Daarom is het van belang dat er een stimuleringsfonds voor kringlooplandbouw komt.

Consumenten

De lijntjes van het huidige voedselsysteem moeten allemaal korter, dat is handiger, dat is beter en dan kan je zien waar je voedsel vandaan komt. Je weet dan of de arbeidsomstandigheden goed zijn, je weet dan waar je product vandaan komt, je voorkomt dat het in heel veel verpakkingsmateriaal moet worden ingepakt en dat er veel kilometers gemaakt moeten worden met diesel vrachtauto’s. Als je lokaal gaat produceren, verkopen en inkopen dan heb je zoveel problemen opgelost. Lokaal produceren en lokaal kringlopen sluiten is belangrijk. Meer consumenten zouden moeten letten op waar hun eten vandaan komt. Er is al heel veel informatie beschikbaar over het voedsel dat we consumeren en de milieu-impact hierop. Laat je informeren en durf te kijken naar wat je consumeert.

Initiatieven als de GoodFoodClub


Initiatieven als de GoodFoodClub zijn heel belangrijk en kunnen het verschil maken. De GoodFoodClub is een campagne die mensen informeert en inspireert om meer lokaal en duurzaam te consumeren. Elk initiatief, bedrijf of mens heeft een eigen kennis gebied en als je dat met elkaar deelt dan ontstaat er op die manier een nieuwe voedselrealiteit, daar heb je elkaar voor nodig. Daarom is het mooi dat een initiatief als de GoodFoodClub verschillende duurzame aanbieders samen brengt.

De Fungi Factory heeft een online webshop met verschillende producten. Voor meer informatie kijk op de pagina van de Fungi Factory.

Dit artikel maakt deel uit van een serie korte interviews met duurzame aanbieders over hun boodschap aan de politiek. Deze artikelen vormen een ondersteuning van het 8 puntenplan en het eerder gepubliceerde persbericht.