Skip to main content
XS SM MD LG XL

Het Cloo&Leyn Groentelab, is een bijzondere locatie in het hart van Nederland. Hier vind je een
voedselbos in aanleg, een enorme diversiteit eigen kweekgroentes in de tuin en paddenstoelen uit
de kelder. Een combinatie van kennis en jarenlange ervaring in keukens over de hele wereld wordt
gebruikt om de producten uit eigen teelt met die van lokale producenten te combineren tot
fantastische producten, maaltijden en menu’s.

Het is mogelijk om hier menu’s af te halen, te vergaderen, kookworkshops te volgen, te leren over
het voedselbos en teeltmethodes. Bovendien koken Bas en Wouter graag op diverse bijzondere
locaties voor grote en kleine gezelschappen. Groente en smaak staan hierbij altijd centraal. En over
het gebruik van vlees en vis wordt kritisch nagedacht om zowel milieu-impact als onnodig dierenleed
te voorkomen.

In deze Coronatijden bereiden ze duurzame afhaalmaaltijden, gemaakt van biologische producten
die bijna volledig uit de omgeving of het eigen voedselbos komen. Zoals gebruikelijk op deze plek
wordt ook bij het koken van deze afhaalmaaltijden het afval gebruikt om compost te maken en
daarmee de moestuin te onderhouden. Verder werken Bas en Wouter waar mogelijk verpakkingsvrij
en gebruiken ze uitsluitend bio-afbreekbare disposables en schoonmaakmiddelen wat bijdraagt aan
het circulaire karakter van het Cloo&Leyn groentelab.

Het Cloo&Leyn Groentelab is één van de 330 duurzame initiatieven op de GoodFoodClub.nu van de
Natuur en Milieufederaties.

Statement

De Nederlandse voedselproductie legt veel milieudruk op de leefomgeving. De boodschap die Cloo&Leyn graag mee zouden geven aan politiek en beleidsmakers heeft te maken met het doorberekenen en doorbelasten van de milieubelastende aspecten van onze voedselproductie, een ‘true pricing’ systeem. Als milieuvervuilende activiteiten als gemaakte foodmiles, stikstofuitstoot, mono-teelt, het gebruik van pesticiden en aantasting van de biodiversiteit, worden doorberekend in het eindproduct, dan ontstaat er een eerlijkere prijs voor ons voedsel.

Koken

In Nederland besteden we relatief weinig tijd aan koken en eten. Alles moet snel, met veel kant en klare producten. Kiest een consument bijvoorbeeld voor kant en klare ravioli en een salade, dan beseft hij niet dat die ingrediënten vaak duizenden kilometers hebben afgelegd voordat ze op het bord belanden en er heel veel verpakkingsmateriaal in de prullenbak verdwijnt. Het Cloo&Leyn Groentelab laat de consument zien dat juist door bepaalde keuzes te maken je erg lekker kan eten. Niet noodzakelijk vegetarisch, maar wel duurzaam en gezond. Door samen te werken met de GoodFoodClub wordt het voor chefs en consumenten makkelijker om circulaire en duurzame keuzes te maken. Dan ontstaan directe en korte lijnen tussen producent en consument.

Tenslotte

Om onze eetcultuur te veranderen is er een centrale boodschap nodig die vanuit verschillende ketenpartners uit de voedselketen wordt uitgedragen en door de overheid met passend beleid wordt ondersteund. De GoodFoodClub voert een campagne die verschillende duurzame initiatieven met verschillende achtergronden bij elkaar brengt en zo’n zelfde boodschap in de praktijk laat brengen. Op het moment dat ook de overheid met stimulerende maatregelen en beleid deze boodschap ondersteunt zal het voedselsysteem fundamenteler en sneller veranderen. Mooie initiatieven als het Cloo&Leyn Groentelab uit Doorn stimuleren deze belangrijke verandering door te laten zien hoe het anders en duurzamer kan, zonder daarbij het genieten van lekker en goed eten uit het oog te verliezen.

Het Groentelab is te vinden op Landgoed Beukenrode in Doorn. Kijk voor meer informatie op www.cloo-leyn.nl

Co-Auteur:
Esmee Cloo