Skip to main content
XS SM MD LG XL

Een volwassen persoon heeft al moeite met het weerstaan van alle voedselverleidingen in het dagelijks leven, laat staan een kind. Hoe kan je kinderen dan toch gezonder laten eten? Voedingsexpert Jaap Seidell doet al zo’n 20 jaar onderzoek naar voeding bij kinderen en stelt dat zij zelf moeten ervaren waar hun eten vandaan komt en hoe je daar gezonde en lekkere gerechten van kunt maken. Als zij dit op een leuke manier leren, gaan ze vanzelf gezonder eten.

Verleid door eten

In het dagelijks leven worden wij continue bestookt met voedselverleidingen. Zo ligt de supermarkt vol met ongezonde maar lekkere producten, kan je de televisie niet aanzetten zonder reclames te zien waarin je wordt verleid met eten en zijn er op alle sociale media oneindig veel mensen die jou via filmpjes en berichten laten weten hoe lekker iets wel niet is. Voor een gemiddeld persoon zijn al deze verleidingen als lastig te weerstaan, wat betekent dat kinderen hier al helemaal veel moeite mee hebben.

Jaap Seidell: voedseleducatie is cruciaal

Om ervoor te zorgen dat de volgende generatie toch duurzame en gezonde voedselkeuzes maakt, is het belangrijk kinderen les te geven in voedsel: voedseleducatie. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, stelt dat dit van cruciaal belang is. Hij doet al bijna twee decennia onderzoek naar voeding bij kinderen en concludeert in een interview, gehouden door Jong Leren Eten, dat een gebrek aan kennis en vaardigheden het kiezen voor gezond eten in de weg staat. Het maken van gezonde voedselkeuzes moet dan ook worden aangeleerd, aldus Seidell.

Om zijn standpunt te verduidelijken, geeft Seidell in het interview antwoord op enkele relevante vragen. Zo gaat hij in op de vraag waarom voedseleducatie zo belangrijk is tegenwoordig, of hedendaagse initiatieven op het gebied van voedseleducatie nog toegevoegde waarde hebben en hoe gezonde voedselkeuzes passen binnen het beleid van scholen. Zijn antwoorden lees je in het hele interview.