Skip to main content
XS SM MD LG XL

Moestuinlessen voor kinderen uit groep 5 en 6, zodat ze bewuster worden wat gezonde voeding is en waar het vandaan komt. Dat is de insteek van het moestuinproject van het programma Fit@school. Om dit project te realiseren sloegen verschillende partners de handen ineen, waaronder de buurtsportcoaches die verbonden zijn aan Jongeren op Gezond Gewicht, de Jong Leren Eten makelaars uit zowel Noord-Holland en Utrecht en Gezonde School adviseurs uit beide provincies

In de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren (De BEL-gemeenten) wordt er veel gedaan op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Een team van 8 fanatieke beweegcoaches vanuit organisatie Sportief en Gezond BEL houdt zich hier dagelijks mee bezig. Omdat Blaricum en Eemnes Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Gemeenten zijn, is de jeugd een belangrijke doelgroep. Daarom is in 2019, als onderdeel van het programma Fit@School, een moestuinproject gelanceerd.

Samenwerking

Eén van de betrokken buurtsportcoaches is Nick van Nieuwkerk. Nick:” Als buurtsportcoaches vinden wij het heel belangrijk dat kinderen weten wat gezonde voeding is en waar dit eten vandaan komt. In 2019 zijn we in contact gekomen met de JLE-makelaars van Noord-Holland en Utrecht en de adviseurs Gezondheidsbevordering van de GGD Utrecht en Gooi en Vechtstreek. Die aanpak wierp zijn vruchten af. In 2020 zijn we op twee scholen gestart met het moestuinproject. In 2021 is hier een derde school aan toegevoegd, die eveneens met veel enthousiasme is gaan moestuinieren.”

Nick van Nieuwkerk – buurtsportcoach: “Na de eerste theorieles over moestuinieren, willen bijna alle kinderen later moestuincoach worden. Dat laat zien hoe leuk en leerzaam ze het vinden!”

Theorielessen over moestuinieren

Het Moestuin@school project is bedoeld voor kinderen uit de groepen 5 en 6. In drie lessen worden alle kneepjes van het moestuinieren aangeleerd. De eerste les bestaat uit een theorieles voor de gehele groep. Kennis wordt bijgebracht over verschillende groentes en fruit die je in de moestuin vindt. Met enkele leuke weetjes en een quiz wordt het proces van zaaien tot oogsten op een speelse manier aan de kinderen overgebracht.

Lees verder op de website: www.jonglereneten.nl/inspiratie/noord-hollandse-en-utrechtse-partijen-bundelen-krachten-voor-realisatie-project