Skip to main content
XS SM MD LG XL

Op de akker van landgoed de Brouwketel in de Huissense waard ligt de zelfoogsttuin van Vivian van der Torren. Inwoners uit Huissen, Angeren en omstreken komen er graag om hun verse groente te oogsten. “Het aantal abonnees op onze tuin groeit. Sinds corona hebben meer mensen het idee dat het anders moet”.

“Van huis uit ben ik opgeleid in de plantenkunde en in mijn vrije tijd heb ik veel op biologische boerderijen gewerkt. Zo heb ik gaandeweg mijn kennis vergaard,” vertelt Vivian. Sinds drie jaar runt ze met veel plezier de tuinderij. “We zijn begonnen met een kraam aan de weg en inmiddels voeden we 100 monden, dat zijn 65 huishoudens. Afgelopen jaar hebben we de tuin uitgebreid, zodat we nu kunnen doorgroeien naar 200 monden. Vanaf dat moment kan ik er een minimum inkomen uithalen.”

Natuurinclusief landgoed

Vivian woont met haar gezin en andere bewoners op landgoed de Brouwketel. Het landgoed beslaat 10 ha en is divers en natuurinclusief. Weidebloemen krijgen er de kans te groeien en bloeien doordat er niet wordt bemest. Ook wordt er laat gemaaid, zodat weidevogels de kans hebben te broeden. Ten slotte is er het erf, met een meer dan 100 jaar oude hoogstam-perenboomgaard. De boomgaard en de zelfoogsttuin zijn van elkaar gescheiden door een struweelhaag van meidoorns, vlieren en hazelaars. Het landgoed wordt samen onderhouden, de zelfoogsttuin wordt door Vivian gerund.

Abonnement om zelf te oogsten

Inwoners die willen oogsten op de tuin, nemen een abonnement af. “Met het abonnement kun je van mei t/m februari zelf komen oogsten, wanneer je maar wilt. De meeste mensen doen dat een keer per week. Bij de groenten die op dat moment geoogst kunnen worden, staat een bordje.” Van mei tot minimaal december is de oogst voldoende om dagelijks van te kunnen eten. In januari en februari kun je oogsten zoals de voorraad strekt. In maart en april wordt de tuin voorbereid voor de rest van het jaar.

Natuurvriendelijk

Op de tuin worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en door de vele bloemen en kruiden is het ook voor vlinders en bijen een mooie plek. Vivian: “We kijken wat nodig is voor een goed ecosysteem en doen alles zo natuurvriendelijk mogelijk. Tegelijkertijd ben ik ook praktisch. Ik gebruik bijvoorbeeld een frees, zodat de grond wel los gemaakt wordt maar niet gekeerd. En om de grond te verrijken gebruik ik compost, maar ik kijk heel goed waar die vandaan komt en wat de samenstelling is. Ik probeer zoveel mogelijk natuurvriendelijk te boeren, binnen dat wat praktisch en financieel haalbaar is. Het is wel mijn ideaal om helemaal agro-ecologisch te tuinieren met een gesloten kringloop. Daar groeien we langzaam naartoe.”

Gezond eten en contact

De redenen dat mensen voor hun groenten naar de Huissense Waard komen zijn divers. Vivian: “Gezondheid is een belangrijke reden. Je weet hier hoe er is geteeld en dat er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Mensen vinden het ook vaak persoonlijker, ze kennen mij en als ze langer komen ook elkaar. Ook het lokale aspect is een reden om te komen. Van gezinnen hoor ik ook vaak dat ze het educatief vinden voor hun kinderen. En ouderen zeggen dat de groentes smaken zoals ze gewend zijn van vroeger. En met corona hebben toch meer mensen het besef dat het anders moet. Dat we op een andere manier moeten produceren maar ook consumeren. Natuurinclusieve productie zorgt voor een goed ecosysteem en goed voedsel helpt om gezond en fit te blijven.”

Meer weten of abonnee worden? Kijk op www.landgoeddebrouwketel.nl

Zelfoogsttuin de Brouwketel is ook te vinden op ons platform www.goodfoodclub.nu