Skip to main content
XS SM MD LG XL

Met een brief aan de Tweede Kamer heeft de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie een pleidooi gehouden om de gezonde voedselkeuze een gemakkelijke keuze te maken voor kinderen in Nederland. Gezonde voedselkeuzes zijn lastiger als de voedselomgeving en de hogere prijs van gezond voedsel dit tegenwerken.

Gezonde Generatie

In de brief stelt de Alliantie maatregelen voor om gezonde voedselkeuzes goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker te maken. De brief is een oproep aan staatssecretaris Van Ooijen om kinderen in Nederland een ‘Gezonde Generatie’ te helpen worden. De Gezonde Generatie is een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen. Zij stellen als doel dat de Nederlandse jeugd de gezondste is van de wereld in 2040.

Maatregelen gezonde voedselkeuzes

De gezonde voedselkeuze mogelijk maken. Dat kan als de overheid de volgende maatregelen neemt:

  • Gezonde voeding goedkoper maken dan ongezonde voeding;
  • De ‘slimme’ suikertaks op suikerrijke dranken zo snel mogelijk invoeren;
  • Bewerkt voedsel minder zout, suiker en verzadigd vet laten bevatten;
  • Gezonde voeding de norm laten worden in omgevingen waar veel kinderen komen;
  • De marketing voor ongezonde voeding gericht op kinderen verbieden.

Voedselomgeving gezonder maken

Volgens de Alliantie wil 93% van de Nederlanders dat gezond eten en drinken meer gestimuleerd wordt bij kinderen. Daarom vraagt zij de Tweede Kamer om een gezonde voedselomgeving te stimuleren. Een gezonde voedselomgeving maakt het voor kinderen en jongeren makkelijker om voor gezond voedsel te kiezen. De Alliantie wil de voedselomgeving gezonder maken.

Meer weten over gezond en duurzaam eten? Lees dan hier verder. En lees hier het volledige artikel van de Alliantie.