Skip to main content
XS SM MD LG XL

De eerste editie van het lange weekend van de Korte Keten was een succes. Van donderdag 18 mei tot en met maandag 22 mei 2023 stond de korte (voedsel)keten in de schijnwerpers. In dit lange weekend hebben we in alle provincies ingezoomd op lokale, duurzame producten en de aanbieders daarvan. Bewust voor de korte keten kiezen, helpt ook nog eens de biodiversiteit te herstellen.

Terugblik activiteiten
Tijdens het lange weekend van de Korte Keten zijn activiteiten georganiseerd door heel het land. Verschillende aanbieders hebben de korte keten zo op een leuke manier in de kijker gezet en ook kwamen er nieuwe aanbieders bij. We doken op in allerlei lokale uit-agenda’s en huis-aan-huisbladen.

Tijd om even terug te blikken op een aantal activiteiten! Kriskras door het land: in Gelderland zijn diverse open dagen, rondleidingen en proeverijen georganiseerd, zoals bij Bronckhorster Beef en bij Eerlijk Eten uit de Streek. In Utrecht kon je op de fiets langs de aanbieders van lokaal en duurzaam eten of te voet via de Klompenpaden.nl.

In Groningen konden bezoekers terecht bij De Woldtuin, als voedseldetective bij De Streekboer en is het aan te raden om een kijkje te nemen bij Eetbaar Groningen. De collega’s van de Natuur en Milieufederatie Groningen helpen je graag op weg als je meer wilt weten of aan de slag wilt met lokaal voedsel in Groningen.

In Friesland konden bezoekers terecht bij de verkooppunten van Eetbaar Fryslân en kijken naar de film Bodemwinst, waarin zeven Friese boeren delen welke kansen zij zien om ‘winst uit de bodem te halen’. Iedere boer doet dit op zijn eigen manier. Een gezonde bodem betekent uiteindelijk ook gezonde voeding én een gezond ecosysteem. Verder zette Ús Hôf de deuren open.

Ook in Limburg, Overijssel, Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland konden bezoekers van het lange weekend van de Korte Keten op de pedalen langs de hotspots van biologische boeren met landwinkels, plekken waar je onbespoten groente en fruit kunt kopen en restaurants die werken met eerlijke, lokale producten. In Noord-Holland hebben we een varkenshouder in Amsterdam aan de lijst met aanbieders toegevoegd. In Zuid-Holland kon je onder andere terecht voor een kruidenplukochtend en een weidevogelsafari. Ook deelde Rechtstreex 5000 kilo aardappels uit aan Rotterdammers. Genoeg te doen om van de korte keten te proeven!

Nu en in de toekomst
Dat lange weekend smaakt naar meer. Daarom bekijken de Natuur en Milieufederaties of het weekend in 2024 kan worden vervolgd en welke organisaties en initiatieven daaraan willen meewerken. Kies in de tussentijd sowieso voor de korte keten: van land naar hand, van boer naar bord & van grond tot mond. Want een adres of aanbieder in de buurt bezoeken, kan gelukkig heel het jaar door. Samen houden we de keten kort en maken we een positieve impact op het voedsellandschap.

Meer lezen over dit onderwerp:
Artikel op De Kortste Weg over de Week van de Korte Keten in België
Artikel over de korte keten van Lokaalwijzer
Artikel van MaatschapWij over lokaal voedsel cadeau doen